INFORMASI TEMPATAN

Maklumat Komuniti
DAERAHKemaman
DUNKemasik
MUKIMKemasik
PARLIMENKemaman
NEGERITerengganu
BILANGAN PENDUDUK
BILPERKARAMAKLUMAT
1Bilangan Penduduk750 Orang
2Bilangan Keluarga232 Orang

JANTINA
LELAKI355 Orang
WANITA395 Orang

PEKERJAAN
BILPEKERJAANLELAKIWANITA
1Kakitangan Kerajaan15 Orang5 Orang
2Pekerja Swasta60 Orang20 Orang
3Pertanian / Penternak / Perikanan25 Orang6 Orang
4Usahawan / Peniaga12 Orang6 Orang
5Perkhidmatan10 Orang-
6Peserta Rancangan7 Orang5 Orang
7Penganggur10 Orang18 Orang
Jumlah139 Orang60 Orang

Rekreasi & Pelancongan

Pusat Tumpuan Pelancong

PANTAI KEMASIK

Jika anda seorang peminat photography, pantai Kemasik adalah satu tempat wajib bagi anda untuk kunjungi jika datang ke Terengganu.Terletak sekitar 10 kilometer daripada bandar Kijal, pantai ini boleh di kunjungi terus menggunakan kenderaan.Terdapat kemudahan meletak kereta, gerai jualan serta tandas awam. Dengan keunikan bongkah-bongkah batu kelihatan seperti bukit-bukit kecil ditepi pantai menambahkan lagi suasana keindahan.Jika berani anda boleh menyeberangi alur sungai berhampiran dan ketika air surut tidak menjadi masalah untuk kita melalui sungai ini dan berjalan terus ke arah ‘bukit batu’.


MESRA MALL

MESRA MALL merupakan pusat membeli belah moden yang bertempat di Kemasik. Mempunyai pawagam, pusat permainan boling, gelanggang squash, badminton, futsal serta pusat snuker dan medan selera.

Tempat Makan Yang Menarik

Puan Rohaya bt Mohd Japoh yang menjual makanan tempatan iaitu keropok lekor,goreng pisang,ikan,sotong dan udang celup tepung.Selain itu,rohaya corner juga ada menjual masakan panas,abc,abj dan sebagainya,lokasinya amat strategic iaitu terletak di pantai kemasik.

Homestay

Terdapat dua homestay di sekitar Kg Gong Chengal iaitu Nurul One Homestay dan Farah Homestay. Mereka menyediakan rumah yang selesa untuk percutian anda sekeluarga. Berhampiran Pantai Rekreasi Kemasik yang mendamaikan hati pengujung dengan panoramanya yang indah serta berdekatan Masjid Jamek Kemasik untuk beribadah. Mereka boleh dihubungi di talian 0199812847 & 0199484803 (Nurul One Homestay) dan 0139799522 & 0139634975 (Farah Homestay)

Kemudahan Awam
Klinik Kesihatan Kemasik
Masjid Kemasik
Pejabat Pos
Balai Polis Kemasik
Pendidikan
Pusat Pemulihan Dalam Komuniti
Kisah Kejayaan
Nama : Norsuriani binti Sulong
Alamat : Kg Jabor Chukai
No. Telefon : 0139219259
Tahun menjadi Ahli PI1M : 2017

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi :
Pn. Suriani telah mula menceburi bidang peniagaan ini sejak dari 3 tahun lepas. Pada awalnya beliau menjual roti dan kek secara kecil-kecilan.Sekarang beliau sudah mempunyai lot kedainya tersendiri. Pendapatan bulanan beliau hanya sekitar RM200 – RM300 sahaja sebulan.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi :
Melalui kelas latihan keusahawanan yang dibimbing oleh Pusat Ekonomi Digital Kg. Gong chengal, beliau kini telah diajar cara untuk mempromosikan jualannya. Pendapatan bulanan beliau kini mencecah RM2000 – RM3000.Pendapatan beliau akan berganda apabila tiba musim cuti dan perayaan.
Nama : Muhamad Nazrul Amri Bin Sa’at
Alamat : Kg Gong Chengal Kemasik,Kemaman
Umur : 29 tahun
Tahun menjadi Ahli PEDi : 2016

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi :
En.Amri merupakan seorang ahli Pusat Internet Kg Gong Chengal dan selalu terlibat dengan program di PEDi. Pada awalnya beliau kurang mahir menggunakan komputer untuk menggunakan emel. Beliau sangat berminat untuk mempelajari komputer. Setiap kali datang ke PI1M, beliau selalu meminta pertolongan kami untuk membantunya.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi :
Melalui kelas ICT yang dibimbing oleh Pusat Ekonomi Digital Kg. Gong Chengal, beliau kini telah mahir menggunakan komputer dan emel untuk kegunaan harian dan untuk kegunaan kerja.

Keusahawanan
ALHUSNA FROZEN FOOD

Kami telah membantu dua orang usahawan tempatan dalam mempromosikan produk tempatan dengan mencipta blog serta facebook untuk mereka. Usahawan pertama ialah Pn. Samsiah bt Ibrahim yang menjual makanan sejuk beku.(Al Husna Frozen Food).


 Name: Samsiah Binti Ibrahim
 Address: Kg. Gong Chengal, Kemasek
 Company Name: Al Husna Frozen Foods
 Phone Number: 019-9150462
 Frozen Food
 http://alhusnafrozen.blogspot.my/
 FB : Alhusna Frozen Food


ROHAYA CORNER

Usahawan kedua ialah Puan Rohaya bt Mohd Japoh yang menjual makanan tempatan iaitu keropok lekor,goreng pisang,ikan,sotong dan udang celup tepung.
Perniagaan mereka semakin maju dengan adanya pertolongan dari pihak PI1M Kg Gong Chengal.
Mereka boleh dihubungi di talian 0199150462 (Pn. Samsiah , Alhusna Frozen Food) dan 0145198655 (Pn. Rohaya, Rohaya Corner)


 Name : Rohaya Binti Mohd Japoh
 Address: Kg. Gong Chengal, Kemasek
 Phone Number: 014-5198655
 Company Name: Rohaya Corner
 Local Food & Drinks
 http://rohayacorner.blogspot.my/


QIEFA MIERA BOUTIQUE


 Name : Nur Thaqifah Amirah Bt Abdul Rani
 Address: Lot 503 Kg Padang Kemasek
 Phone Number: 013-9699701
 Company Name: Qiefa Miera Boutique
 Butik Pakaian Dan Produk Kecantikan
 Fb : Qifa Mira